onsdag 12 maj 2010

Twilight

Jag såg filmen och gillade den mycket. Det har dock dröjt tills nu för mig att läsa boken. Läste den mest för att den råkade stå i en bokhylla nära mig. I samstämighet med miljoner andra brudar så dras man med i den uppsvepande kärlekshistorien. Antagligen för att man är människa, har en gång varit 17 år och SÅ kär som Bella är. Däremot när slöjorna skingras lite så stannar man upp och inser att, hallå vad är det här? En ung tjej som totalt ger upp sitt liv, sin skolgång, kompisar och föräldrar för en man. En man som det är förenat med livsfara att umgås med. Hon beskriver sig själv som tråkig ointressant och klumpig och honom som den vackraste människan på jorden, perfekt och bra på allt.

Det blir mer och mer löjligt fram till sovrumsscenen där Edward förklarar sina teorier om var hans släkte kommer ifrån: "...om man inte tror på att hela den här världen blev till av sig själv - vilket är rätt svårt för mig personligen att acceptera - är det då så svårt att att föreställa sig att samma kraft som skapade både plankton och hajar, sälungar och späckhuggare, också skapade båda våra arter?"

Personligen har jag svårt att tro att någon som varit vaken 24 timmar om dygnet de senaste 90 åren och är intresserad av böcker inte ännu tagit till sig evolutionsteorin. Sedan undrar Bella med generad röst om vampyrer kan ha ett fulländat äktenskap och om hon och Edward skulle kunna ha det någon dag? Menas det allvarligt att en 17-årig tjej inte skulle kunna ta upp sexfrågan på ett mindre krystat sätt? Eller är det en tunt förnissad moralkaka skapad av en mormonsk hemmafru?

En underhållande genomgång av grammatiken i Twilight kan läsas här.

Som en kommentatör på ett forum sa: "there's nothing more romantic than pseudo-abusive relationships with controlling men who you can't say no to and who want to kill you."

Böckerna har blivit hyllade för att de uppmuntrar unga tjejer att vara avhållsamma. Och ja, självklart är det bra att unga tjejer väntar med sex tills de är helt säkra på vad det innebär och vad de vill men vad är bäst? En ung tjej som testar sex på ett hälsosamt sätt eller en tjej som blir totalt uppslukad i ett ohälsosamt och farligt förhållande och måste byta art och gifta sig innan hon kan ha sex?

Den genialiske Stephen Fry summerar saken briljant här:

1 kommentar:

  1. "Personligen har jag svårt att tro att någon som varit vaken 24 timmar om dygnet de senaste 90 åren och är intresserad av böcker inte ännu tagit till sig evolutionsteorin."

    Värt att citera i evigheten.

    SvaraRadera