tisdag 17 november 2009

Audrey Hepburns bröllopsklänning


Audrey Hepburn var inte bara störande vacker och begåvad hon var dessutom en filantrop och jävligt snygg i kläder. I december kommer ett antal av hennes klänningar auktioneras ut i London. Hon upptäckte tidigt designern Hubert de Givenchy och skrev därefter in i sina filmkontrakt att han skulle designa alla hennes kläder. Hon rensade ofta ur sin garderog och gav klänningarna som en gåva till sin vän Tanja Busmann. Ett antal av hennes klädskatt ska nu auktioneras. Bland annat finns ett antal små svarta klänningar som definierade hennes stil och så finns bröllopsklänningen. Den hon beställde inför sitt bröllop med James Hanson. Det var 1952 och en 23-årig Audrey var i Rom för att filma Roman Holiday. Hon hittade Fontanasystrarna och efter att ha tillbringat timtals i deras ateljé fanns en färdig sidenklänning. En kort tid innan bröllop bröt hon av förlovningen och klänningen hängde oanvänd i sitt fodral. Audrey sa till systrarna att:
Jag vill att min klänning ska bäras av en annan kvinna vid hennes bröllop, kanske någon som aldrig skulle kunna ha råd med en klänning som min - den vackraste och fattigaste flickan ni kan hitta.
Systrarna sökte och hittade Amabile Altobella, en fattig flicka som bodde i en by som härgats av fascismen. Hon gifte sig i klänningen och har berättat att hennes äktenskap blev lyckligt och långvarigt. Klänningen har nu letats upp och ska säljas på auktionen med väntat budpris på £8000-12000. Mycket av kläderna ligger runt samma pris. Hälften av pengarna kommer att gå till Hepburns barnfond. Åh, den som hade råd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar