lördag 5 september 2009

David Simon om The Wire

Edinburgh TV Festival hölls förra helgen och gästades av idel storheter. Det mest spännande mötet i min bok var det mellan Charlie Brooker (genial och löjligt cynisk journalist på The Guardian och manusförfattare) och David Simon (skapare av fantastisk såsom The Wire och Generation Kill). Jag har ganska nyligen insett storhetern i The Wire och är för närvarande inne på tredje serien. Något av det bästa med The Wire är skrivandet, lager på lager, inget är svartvitt, fantastiska karaktärer som är goda OCH onda. Inte helt oväntat pratade Simon om hur The Wire för honom är en kommentar om vad som händer med ett samhälle när man anammar kortsiktig kapitalism som ett sätt att bygga ett samhälle. Lyckligtvis skräder han inte orden alls om konstaterar bland annat att han inte tittar på TV och att TV-serier bara är fluffigt trams som ska rymmas runt reklampauser och måste därför ha ett enkelt och glassigt nog tema för att locka så många människor som möjligt men sakna substans. Han sa bland annat:
When our ancestors gathered round a camp fire so that the elders could speak, it is unlikely that they were interrupted with "a word from our sponsor"
Se hela samtalet här.

Och för att se motpolen, den kapitalism som innefattar Simons kritik, en mänsklig representant av den, James Murdoch som höll årets McTaggart tal om hur BBC är onödigt och borde handla om profit. Något kanske borde skicka en box med The Wire till honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar