tisdag 2 mars 2010

Att bita den hand som föder en

Matthew Goodes namn avslöjar något om hans karaktär. Han är en bra skådespelare, han var det enda bra i Match Point, han var fantastik i Brideshead Revisited. Han får ofta spela Britisk artig aristokrat och passar så formmässigt in i den rollen att man blir lite perplex när han är oförskämt ful i munnen. I en intervju i The Telegraph nyligen pratade han om sin nya film Leap Year. Filmen är en variant av den klassika tematiken, Flicka tycker om pojke, beger sig av på resa, träffar annan pojke som är totalt olik henne och som hon hatar, knasiga förvecklingar händer, flicka kommer på att pojke nummer två inte är så dum och precis när hon är på väg att kasta sig i armarna på pojke nummer två dyker pojke nummer ett upp igen.I Leap Year har de tagit den här premissen och lindat in den i en ytterst habil och tunt fernissad historia där flicka, här spelad av Amy Adams är desperat giftaskrank, när hon inte blir friad till och pojken reser till Irland får hon snilleblixten att åka dit och fria till honom eftersom det enligt Irländsk folklore är tillåtet för kvinnor att fria till män på skottdagen. Jag lämnar all faktum om att vi lever i 2000-talet och att emancipationen var mer välmående för 100 år sedan, åt sidan för tillfället. Efter att bara ha sett trailern (och trailern visar allt som händer fram till 12 minuter innan slutet så behovet att betala goda pengar för att se alstret verkar onödigt bara av den anledningen) kan man konstatera att hollywoodfilmer där man skrattar åt de åh så knasiga europeerna fortfarande inte är roliga.Skådespelare brukar traditionellt vara ganska återhållsamma om sina snedsteg i branchen. Även om det är filmer som är 10-20 år gamla, kanske inspelade alldeles i början av deras karriär hör man sällan prata missgynsamt om dem. I sin intervju säger Matthew Goode, som vi ska komma ihåg är mitt i promotionstadiet för filmed Leap Year, att citat ”Jag är säker på att massor av folk kommer säga att det är den sämsta filmen 2010”.

 
Matthew Goode verkar vara ganska konstant anställd och är dessutom aktuell med prisbelönta filmed A Single Man. Varför skrev han ens under kontraktet för Leap Year? Var det för att han fick spela en bondläpp och göra en irländsk dialekt istället för sin sedvanliga engelska snobb?


”Det var huvudsakligen därför jag tog rollen – så att jag kunde åka hem på helgerna. Tro mig, det berodde inte på manuset.”


Han håller sin inte enbart till att kritisera sin senaste arbetsgivare utan ger även bröderna Weinstein en släng av sleven genom att klaga på att de inte marknadsför A Single Man ordentligt. Hans motspelare i Brideshead Revisited Ben Wishshaw var tydligen inte tillräckligt kreativ i sin roll, en roll som Matthew borde ha fått istället enligt honom själv. Frispråkig är han iallfall men är det uppfriskande eller respektlöst?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar